Penopauze bij mannen. Symptomen en behandeling met behulp van medicijnen

Sterk Ereu > Blog > Erectiestoornis > Penopauze bij mannen. Symptomen en behandeling met behulp van medicijnen

Opvliegers, zweten, lusteloosheid en een verlaagd libido. Dat zijn typische kenmerken van de vrouwelijke overgang. Maar dus ook van de penopauze, ofwel de overgang van mannen. Wat kun je ertegen doen?

Betekenis penopauze

Volgens Wikipedia is de penopauze, ook wel andropauze genoemd een verschijnsel dat bij mannen ontspint wanneer het testosterongehalte begint te dalen. Vanaf welke leeftijd dit optreed verschilt enorm, maar gemiddeld start dit proces tussen het 40e en 50e levensjaar. Net als bij dames verandert de hormoonhuishouding en bij heren betekent dit dat het testosterongehalte langzamerhand inperkt. Dit gaat een stuk geleidelijker en langzamer dan bij vrouwen. Resultaat is een ingekrompen testosterongehalte, waar de nodige gebrekkigheid bij hoort.

Verschijnselen en symptomen van de penopauze (‘menopauze’ bij mannen)

Zweetaanvallen, weinig lust en verlaging van het energiegehalte zijn kenmerkende verschijnselen en symptomen die bij de penopauze horen, maar hier niet altijd mee in verband worden gebracht.

Naast eerder beschreven indicaties horen ook humeurigheid, bloedarmoede, minder kracht en een lichte stijging van het vrouwelijk hormoon oestrogeen erbij. Per definitie stapelt zich door laatstgenoemde meer vet op rond de buik en heupen.

Ook erectieproblemen horen erbij. Karakteristieken hiervan zijn minder impressieve en minder sperma uitstoot, het voorvocht verminderd of verdwijnt, de erectie komt lastiger of helemaal niet meer tot stand en is moeizamer te behouden. De stijve penis verslapt snel na ejaculatie en er zit vaak een langere tijd tussen opeenvolgende erecties.

Een welbekend verschijnsel dat erbij hoort is de ‘midlife crisis’ dat het typerende gedrag van mannen met een doorsnee leeftijd beschrijft die ineens een motorfiets aanschaffen, van baan overstappen of een jongere vriendin willen!

Hoe lang duurt het?

De andropauze kan wel 40 jaar duren! Gelukkig is deze tijdspanne niet te vergelijken met die van vrouwen. Slechts zo’n 10% ervaart metterdaad fysieke klachten, zoals bijvoorbeeld overmatig transpireren. Deze zijn sporadisch of gedurende een korte periode. Bij bijna de helft van de mannen groeit de prostaat. Op zich is dit niet ernstig, het zorgt alleen voor plasproblemen, zoals het lastiger ophouden en een minder harde straal.

Penopauze behandeling: natuurlijke methoden

Zoals blijkt is de penopauze de tijdsspanne waarin het testosterongehalte stapvoets minder wordt. Dus wat is een oplossing voor de penopauze? Het testosteronpeil opvoeren. Dit kan met een aantal verschillende methodes. Sommigen kun je zelf aanhangig maken, zoals stoppen met roken en gevarieerd eten met veel groenten en fruit, maar ook met vlees en vette vis. Daarnaast speelt gezetheid een rol, dus op dieet en wat kilootjes kwijt raken kan ook geen kwaad. Krachttraining is misschien nog wel de beste optie. De aanmaak van spieren pusht de testosteronproductie en terzelfdertijd verlies je hierdoor ook gewicht. Krachtige medicijnen behoren niet toe tot zelfbehandeling, zonder dat er een gekwalificeerde arts hierin heeft toegestemd.

Penopauze medicijnen – testosteronbevattende remedies

Mocht het natuurlijkerwijs niet lukken het testosterongehalte op peil te krijgen, kan er geprofiteerd worden van medicatie. Zo zijn er testosteronhoudende gels, cremes en zelfs injecties. Volgens onderzoek van P. Nandy, D. Singh et al (2008) zijn er ook transdermale en transbuccale testosteronpreparaten. Transbuccale toediening, betekent gebruik via de wang: tabletten moeten boven de tanden op het wangslijmvlies worden geplaatst. De meest innovatieve vorm zijn subcutane implantaten of pellets zoals Testopel, ze bevatten kristallijn testosteron dat onder de huid wordt geïmplanteerd en vervolgens langzaam het synthetische hormoon afgeeft.

Behandeling moet voorzichtig worden uitgevoerd. Let met middelen die op de huid worden aangebracht op dat deze niet in aanraking komen met een levenspartner, om te voorkomen dat er bij hen ongewild en ongemerkt ook testosteron aangebracht wordt.

Extra hulp bij problemen met erectiele functie

Bij erectiestoornissen kunnen erectiepillen worden gebruikt. Hieronder de kentekens van dergelijke pillen met hun werkende stof:

Oplettendheid is belangrijk wanneer u dusdanige producten online besteld. Lees referenties en trek de aanbieder na alvorens tot koop over te gaan.