Vroegtijdige zaadlozing: tips en middelen tegen premature ejaculatie

Sterk Ereu > Blog > Erectiestoornis > Vroegtijdige zaadlozing: tips en middelen tegen premature ejaculatie

Mannen willen hun partner minnekozen met seks. Vroegtijdig klaarkomen, met een slap geslachtsdeel als gevolg, kan een behoorlijke belemmering opleveren met frustraties bij beide. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om dit op te lossen.

Wat is een vroegtijdige zaadlozing? Twee soorten en hun diagnoses

Wat is het? Bij een versnelde zaadlozing is de grip kwijt. Dit wordt vaak als problematisch ervaren wanneer er binnen 1 minuut nadat de vagina wordt gepenetreerd geëjaculeerd wordt (bij 75-100% van seksuele activiteit volgens DSM-5). De zaadlozing kan zelfs voor het penetreren plaatsvinden. Deze is vaak minder heftig en het orgasme minder gevoeld.

Dit geldt uiteraard ook voor anale penetratie, pijpen of aftrekken. Er zijn twee vormen van vroegtijdige zaadlozing.

Primaire en secundaire premature ejaculatie

Primaire vorm van vroegtijdige zaadlozing vindt plaats vanaf het eerste seksuele contact. Het gebeurd bij praktisch alle partners en blijft bestaan of verergerd bij het verjaren.

Secundaire premature ejaculatie treedt ineens op terwijl alles voorheen probleemloos functioneerde. Ondanks dat dit veelvuldig voorkomt, is de oorzaak onduidelijk. Hoogstwaarschijnlijk zijn er meerdere oorzaken te benoemen, zoals een geringe productie van serotonine die het ejaculeren reguleert en erfelijke aanleg. Daarnaast kunnen de volgende factoren een rol spelen in een vroege zaadlozing:

  • Angst om te falen
  • Somber zijn
  • Negatief zelfbeeld of lichaamsbeeld
  • Overgevoelige geslachtsorganen
  • Prostaat aandoening
  • Chronische prostatitis
  • Hypoprolactinemie (verlaagde prolactinespiegels)
  • Chronisch bekkenpijn-syndroom
  • Idiopathische factoren

Een vroegtijdige zaadlozing verhelpen. Handige tips tegen de aandoening

Als vroegtijdige zaadlozingen voor een probleem zorgen, kan dit worden verhelpen. Er bestaat geen specifieke behandeling (behalve één remedie). Maar hoe ondervang je dan een vroegtijdige zaadlozing? Hieronder volgen tips en middelen die een vroegtijdige zaadlozing.

Betrek je geliefde erbij

Praat erover en ga na hoe jij het geilst wordt? Hoe kunnen jullie dit samen afremmen? Probeer samen nieuwe dingen uit.

De start-stop methode

Leer deze techniek met zelfbevrediging aan. Windt jezelf op totdat je nog kunt stoppen met aftrekken. Laat de geilheid wegzakken en begin opnieuw voordat de penis slap wordt, stop op hetzelfde punt. Herhaal een paar keer vooraleer klaar te komen. Tracht steeds langer vol te houden, en ontdek het punt dat jij niet meer kunt stoppen. Tijdens de gemeenschap herken je de gewaarwording en kun je tijdig pauze nemen. Blijf ondertussen wel de ander opgeilen!

Ademhalingstechnieken en afleiding

Met behulp van ademhaling kun je je minder hitsig voelen. Door verschillende technieken te ondervinden wordt op een gegeven moment herkent welke ademhalingen jou de macht terug geven.

Leidt jezelf af om de opwinding af te zwakken.

Verdovende crème

Deze crèmes kunnen bepaalde tijd voorafgaandelijk aan de geslachtsgemeenschap op de eikel en huid van de piemel gesmeerd worden en dient vlak voor de vrijpartij te worden verwijderd, zodat de genitaliën van de bedpartner niet worden verdoofd. De werking hiervan is niet wetenschappelijk bewezen, maar blijkt soms wel te werken. Let op! Sommige ingrediënten van de gel kunnen condooms aantasten, waarmee de functionering wordt verminderd!

Gespecialiseerde en niet-specifieke middel tegen vroegtijdige zaadlozing

Ook bestaat er medicatie die kunnen bijdragen aan het uitstellen van de ejaculatie. Deze pilletjes verhogen het serotonine level in de hersenen. Het is niet perse een specifiek medicijn voor een vroegtijdige zaadlozing, maar bijvoorbeeld pillen die normaal gesproken worden gebruikt voor mensen met een depressie of angststoornis (escitalopram, sertraline, paroxetine). Dapoxetine is het enige gespecialiseerde geneesmiddel dat is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau. Volgens Wikipedia heeft de pil in meer dan 50 landen wettelijke goedkeuring gekregen.