Wat is afrodisiacum? Betekenis en natuurlijke producten voor mannen en vrouwen

Sterk Ereu > Blog > Erectiestoornis > Wat is afrodisiacum? Betekenis en natuurlijke producten voor mannen en vrouwen

Afrodisiaca worden vaak gecrediteerd met toverkrachtige eigenschappen voor het stimuleren van seksueel verlangen. Wat is afrodisiacum en welke lustopwekkende ingrediënten kunnen dames en heren gebruiken?

Afrodisiacum betekenis: uitleg van woord

Het woord afrodisiacum stamt af van Aphrodite, de Griekse Godin van de vruchtbaarheid, liefde en schoonheid. De letterlijke betekenis van afrodisiaca is simpelweg een middel om geilheid op te wekken.

Wat zijn afrodisiaca? Meest bekende producten

Afrodisiacum is dus een duur woord voor natuurlijk lustopwekkend voedsel. Er zijn verscheidene recepten voor gerechten met libidoverhogende stofjes, zoals:

  • Dierlijke organen: nieren en zwezerik
  • Dierlijk merg
  • Zeevruchten: oesters, kreeft, kaviaar en mosselen
  • Zwammen: truffel en paddenstoelen, zoals morieljes en Shiitake
  • Kruiden: knoflook, nootmuskaat, peper, vanille, saffraan, kruidnagel en gember
  • Groenten: asperges, selder, artisjok, pompoen, waterkers
  • Gevogelte en wilde vogels, voornamelijk duif en fazant
  • Alcoholische dranken, waaronder champagne en absint likeuren

Dit wordt al eeuwenlang toegepast, aangezien de potentie van een man altijd belangrijk is geweest en voor aanzien zorgde.

Medicijnen en supplementen met afrodisiaca: waar te koop?

Naast allerlei eten dat je overal kunt kopen (in natuurwinkels, online apotheken enz.), zijn er ook geneesmiddelen verkrijgbaar die beweren een positieve bijdrage aan de begeerte te leveren. Bijvoorbeeld Yohimbine, dat onder streng medisch toezicht wordt gebruikt bij impotentie met een psychische oorzaak.

Daarnaast zijn fosfor, vitamine E en nitraten supplementen die bij zouden dragen aan de stimulatie. Echter, geldt dit alleen alleen wanneer er tekorten zijn in het lichaam.

Tot slot komen we bij testosteron, de mannelijke hormonale krachtpatser. Een tekort hieraan zorgt voor depressiviteit en weinig lust. Toediening kan bij tekortkoming de geslachtsdrift en de viriliteit verhogen.

Beste afrodisiacum voor mannen

Er zijn veel meer afrodisiaca bekend die voor het mannelijke generatie werken. Dit is terug te leiden uit de begintijd van de mens, toen ‘survival of the fittest’ nog gold. Een potente man was beter voor de voortplanting. Dit idee is altijd blijven bestaan en door de geschiedenis heen werden er vele planten in de natuur gevonden die de mannelijke krachten sterk zouden houden.

Hoewel een aantal van deze voedingssupplementen later ook voor het behoud van de feminiene vruchtbaarheid werden ingezet, zijn er toch afrodisiaca die alleen van toepassing zijn op de man, zoals banaan. Deze bevat bepaalde enzymen en zou daardoor het manse libido opkrikken en veel energie afgeven. Ook selderij is alleen voor mannen, hierin zit androsterone, een stof waar vrouwen opgewonden van raken. Er is enig wetenschappelijk bewijs. Een onderzoek door Iraanse wetenschappers A. Hardani en anderen (Avicenna Journal of Phytomedicine, 2015) gaf aan dat selderieblad de spermatogenese kan verbeteren.

Afrodisiacum voor vrouwen: wat te kiezen?

Opvallend genoeg zijn afrodisiaca vooral op mannen gericht. Wellicht doordat erectiestoornissen altijd als zwakte werden gezien. Een impotente man kan zich immers niet voortplanten en de vrouw niet beminnen. Toch zijn er wel degelijk opwekkende etenswaren die de dames opwinden, een hedendaagse bekende is chocolade! Ook avocado, kardamom en vijgen schijnen opwindend te werken. Elke vrouw zal blij zijn met aardbeien, die ook de eigenschappen hebben van een afrodisiacum.

Natuurlijke afrodisiacum: mythe of waarheid?

Of het daadwerkelijk nut heeft met deze levensmiddelen een gerecht te maken voor je partner als je zin hebt in een lekker potje vrijen is nog maar de vraag. Het toepassen van deze middelen gebeurt al eeuwen, maar het is nog nooit gelukt de fysiologische werking met onderzoek aan te tonen. Kortom, deze afrodisiaca hebben waarschijnlijk een hoog gehalte placebo effect.